1.2.2012 Zemřela polská básnířka, nositelka Nobelovy ceny Szymborská

Varšava - Ve věku 88 let zemřela polská básnířka, nositelka Nobelovy ceny za literaturu Wislawa Szymborská. Kromě psaní básní se věnovala i psaní esejů a literárních kritik a také překládala z francouzštiny. Úmrtí oznámil její tajemník Michal Rusinek, podle něhož zemřela "pokojně ve spánku". Szymborská žila v Krakově na jihu Polska.

 

 

Těžká kuřačka Szymborská podle Rusinka zemřela dnes večer na rakovinu plic doma v jihopolském Krakově.

 V češtině první dámě polské poesie vyšly sbírky básní jako Sůl, Konec a počátek či V Hérakleitově řece.

 Ke Krakovu a jeho intelektuálnímu prostředí si rodačka z Bninu u Poznaně vytvořila pevné pouto, což se projevilo i v jejím díle. Na tamní Jagellonské univerzitě nedokončila studium polské literatury a sociologie.

 Szymborská dostala v roce 1996 Nobelovu cenu. Podle poroty se jí toto prestižní ocenění dostalo za "poezii, která s ironickou precizností umožňuje, aby se historický a biologický kontext dostal na světlo ve fragmentech lidské reality". Nobelův výbor ji označil za "Mozarta poezie".

 Před Szymborskou dostali Nobelovu cenu za literaturu tři Poláci - Henryk Sienkiewicz, Wladyslaw Stanislaw Reymont a Czeslaw Milosz.

 Szymborská je literárními kritiky označována za autorku meditativní, filozoficko-intelektuální poezie, která spojuje hlubokou morální reflexi a filozofický pohled s poetickou lyrikou.
 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Szymborská platila za první dámu polské poezie
 
Za první dámu polské poezie je považována básnířka Wislawa Szymborská, která dnes zemřela v Krakově ve věku 88 let. Zatímco v Polsku byla tvorba této literárky dlouhodobě oceňovaná a Szymborská patřila k nejoblíbenějším básníkům, světově proslulou se stala až díky Nobelově ceně za literaturu, kterou obdržela v roce 1996.

 

Nobelův výbor Szymborskou tehdy ve svém rozhodnutí nazval "Mozartem poezie", ženou, jež spojuje eleganci jazyka s "Beethovenovou zběsilostí" a která vážné věci nahlíží s jemným humorem. Ve svých zdánlivě jednoduchých verších byla Szymborská politická a přitom hravá. Lásku a smrt dovedla reflektovat na zdánlivě obyčejných věcech jako je cibule nebo kočka jdoucí do prázdného bytu. Literární kritici ji označovali za autorku meditativní, filozoficko-intelektuální poezie, která spojuje hlubokou morální reflexi a filozofický pohled s poetickou lyrikou.

 

Szymborská se narodila 2. července 1923 v malém západopolském městě Bnin u Poznaně, ale již v osmi letech se s rodiči přestěhovala do Krakova, který ji okouzlil natolik, že v něm prožila celý život. Po studiích polonistiky a literatury na zdejší Jagellonské univerzitě (1945-48) nastoupila ve svých 29 letech do redakce literárního týdeníku Życie literacke, kde strávila následujících 30 let.

 

První básně začala Szymborská uveřejňovat ihned po skončení druhé světové války ("Hledám slova", 1945). V té době byla také krátce provdaná za básníka Adama Wlodka, od konce 60. let žila s romanopiscem Kornelem Filipowiczem. Již její debutová sbírka "Proto žijeme" z roku 1952 naznačila, že nebude tradiční autorkou ženské lyriky. V linii citově diskrétní a přitom intelektuální poezie pokračovala i ve sbírce "Otázky kladené sobě" o dva roky později. Později se ovšem těchto dvou sbírek z období "socialistického realismu" zřekla.

 

Svoji bohatou jazykovou kulturu s množstvím metafor, přívlastků, ale i humoru, parodie či grotesky prokázala i v dalších sbírkách jako "Sůl" (1962), "Sto radostí" (1967), "Každý případ" (1972) či "Lidé na mostě" (1986). Ve sbírce "Volání k Yettimu" (1957) navíc šifrovaně přirovnává kremelského vládce Josifa Stalina k sněžnému muži. Čeští milovníci poezie mohli Szymborskou poznat ve výborech "Sůl", "V Hérakleitově řece", v antologii "Konec a počátek" anebo v souboru "Okamžik.Dvojtečka.Tady".

 

Její poslední sbírka je z roku 2007 a nese název "Láska šťastlivá a jiné verše". Szymborská se kromě poezie věnovala literární kritice a překladatelství, zejména z francouzštiny. V 80.letech přispívala pod pseudonymem "Stanczykowna" do polského samizdatového časopisu "Arka" a také do revue "Kultura", který vycházel v Paříži. Její poezie byla přeložena do mnoha evropských jazyků a také do arabštiny, hebrejštiny, japonštiny a čínštiny.

 

Wislawa Szymborská byla nositelkou mnoha cen polských (nejvyššího polského státního vyznamenání Řádu bílého orla z roku 2011, krakovské ceny z roku 1954 či státní ceny z roku 1963), ale i mezinárodních (Goetheova cena z roku 1991, Herderova z roku 1995 a cena polského PEN klubu z roku 1996). Navíc byla čestnou doktorkou Poznaňské univerzity Adama Mickiewicze.
 


Zdroj:http://www.ceskenoviny.cz/kultura/zpravy/zemrela-polska-basnirka-nositelka-nobelovy-ceny-szymborska/749428


  -  Termín přidání novinky29.3.2024 12:07  -  Přidat komentář