23.4.2010 Světový den knihy a autorských práv 2010

Světový den knihy a autorských práv 2010 / World Book Day and Copyright Day

 

    Desítky knihoven v celé České republice připravily mnoho zajímavých akcí pro své uživatele ke Světovému dni knihy a autorských práv, který byl vyhlášen světovou organizací UNESCO na 23. dubna.

    Tento svátek by měl být zaměřen především na propagaci knih a čtení a měl by se stát největší každoroční oslavou nejen knihoven, ale i vydavatelů, knihkupců a dalších zúčastněných subjektů, kteří společně pracují na podpoře čtení pro lidi všech věkových kategorií. Světový den knihy a autorských práv slaví více než 100 zemí světa všech kontinentů od roku 1995.

     Datum 23. dubna je pro světovou literaturu symbolické, v tento den ve stejném roce 1616 zemřeli Miguel de Cervantes Saavedra, William Shakespeare a Inca Garcilaso de la Vega. Je to také datum narození nebo úmrtí jiných významných autorů, jako je Maurice Druon, Halldór Kiljan Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Casadevall a Manuel Mejía Vallejo.

 

 

Vybrané akce knihoven:

 

    Knihovna Jiřího Mahena v Brně nabízí svým uživatelům seznámení s novými audioknihami ze svého fondu. Městská knihovna Chotěboř bude půjčovat knihy i v noci v rámci Večera s knihou. Městská knihovna Nová Včelnice připravila výtvarnou dílnu pro děti i dospělé - vyrob si svou vlastní knihu s názvem Každá kniha má svého autora! Pořad Básníci Znojmu nabízí Městská knihovna Znojmo. Znojmo nám také připravilo akci S knihou za poznáním a sbližováním kultur - Vietnam, Mongolsko, pohádky, příběhy, zvyky, gastronomie, zajímavosti. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích připravila ke Světovému dni knihy zábavné odpoledne v knihovně. Městská knihovna Velvary přiblíží dětským čtenářům literární postavy v pořadu Kdo bydlí v naší knihovně?

 

    Dopoledne s nakladatelstvím Anagram slibuje Městská knihovna Havířov. Výtvarná soutěž dětí - Výroba nejoblíbenější knihy se bude pořádat v Městské knihovně Radnice. Čarodějnické odpoledne v knihovně - čtení knih o čarodějnicích, výroba čarodějnických záložek do knih a čarodějnických knih pro děti i dospělé připravuje Městská knihovna Chodov. V této knihovně bude také autorské čtení Jiřího Macouna Plusminusmax. Knihovna Kroměřížska - příspěvková organizace pořádá výstavu na téma "Sbližování kultur" a výstavu nejlepších dětských prací z výtvarné dílny "Namaluj si obal pro svou knihu". Andersenovy pohádky dětem přiblíží Městská knihovna Kamenice nad Lipou.

 

    Městská knihovna v Chebu organizuje již tradiční přednášky Historie knihy a knižní vazby. Workshopy s knižním ilustrátorem Adolfem Dudkem - Nehulím, kreslím.Aktivně kreslit - aktivně žít má na programu Knihovna Karla Dvořáčka Vyškov. Nový Zéland s Jiřím Márou přpravila Městská knihovna Studénka. Knihovna města Olomouce nabízí Kutilskou dílničku (vyrábění záložek do knihy) k Světovému dni knihy a autorských práv - v oddělení pro děti a mládež, tématickou besedu "Tajemní autoři" pro studenty středních škol (formou kvízu představení děl světových autorů se zaměřením na W.Shakespeara) + prezentaci o životě a díle W.Shakespeara. Hrajeme s Františkem Hrubínem - dramatizaci veršovaných pohádek (hrají děti z MŠ) připravila Místní knihovna Tvrdonice.

    Knihovna města Mladá Boleslav svým čtenářům nabídne výstavu Počátky knihy. O pastelce bez barvy - projekt Pomáháme pohádkou připravila Městská knihovna Chrudim. Knihovna Městyse Chlum u Třeboně má na programu výstavu Co znamená Světový den knihy. Městská knihovna Sokolov bude křtít sborník povídek ze svých literárních seminářů "Za horizontem".

 

Další akce naleznete na adrese: http://skip.nkp.cz/akcWBD2010.htm.

 

 

Seznam všech knihoven, které se této velkolepé akce zúčastní:

 

Knihovna Kroměřížska - příspěvková organizace
Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Městská knihovna
Městská knihovna Uničov
Městská knihovna Nová Včelnice
Městská knihovna Znojmo
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Městská knihovna Velvary
Městská knihovna Havířov
Městská knihovna Radnice
Městská knihovna Beroun
Městská knihovna Chodov
Městská knihovna Chodov
Městská knihovna Znojmo - dětské oddělení
SKZM Městská knihovna Kamenice nad Lipou
Knihovna Kroměřížska - příspěvková organizace
Městská knihovna v Chebu
Knihovna Karla Dvořáčka
Městská knihovna Studénka
Knihovna města Olomouce
Městská knihovna Sokolov
Knihovna Městyse Chlum u Třeboně
Městská knihovna Chrudim
Knihovna města Mladá Boleslav
Místní knihovna
Knihovna Františka Kožíka
Městská knihovna Boženy Němcové Domažlice
Městská knihovna a infocentrum Smržovka
Knihovna městyse Brankovice
Městská knihovna Dačice
Městská knihovna Blansko
Městská knihovna Jindřichův Hradec
Městská knihovna Jindřichův Hradec
Městská knihovna Unhošť
Městská knihovna Janovice nad Úhlavou
Městská knihovna Jihlava
Knihovna M.J.Sychry, Žďár nad Sázavou
Městská knihovna Bor


Zdroj:http://www.ikaros.cz/svetovy-den-knihy-a-autorskych-prav-2010-v-knihovnach-v-cr


  -  Termín přidání novinky28.3.2024 14:04  -  Přidat komentář