Rozhovor - Historie a budoucnost serveru KDB.cz

Dobrý den.

Jste autorem a majitelem projektu knižní databáze KDB.cz?

Autorem nikoliv, majitelem ano :-). Bohužel jsem v té době neměl štěstí, abych byl u zrodu myšlenky, měl dostatek času a entusiasmu takový projekt rozjet.

 

Čí to tedy byl nápad?

Podle informací, které mi jsou známy, stál za projektem Jakub Houžvička a Veronika Valentová. Zlomovým byl rok 2008, kdy se s databázemi knih u nás roztrhl pytel. Vznikla www.databazeknih.cz a ve stejném roce i naše www.kdb.cz resp. www.kniznidatabaze.cz. O rok později pak www.cbdb.cz

 

Jak se to přihodilo, že jste současným majitelem serveru?

Jestli jsem v roce 2008 neměl štěstí, tak letos už tomu bylo jinak. Moje společnost dlouhodobě vyhledává projekty s obrovským potenciálem. Shodou náhod se v listopadu naskytla příležitost tento projekt odkoupit. 

 

Jak to s KDB.cz aktuálně vypadá?

V první řadě se detailně seznamujeme se všemi funkcemi, které KDB.cz nabízí. Objektivně musím říct, že se portál se výrazně odlišuje od konkurence a to je jeho silnou stránkou. Velký prostor pro zlepšování vidím ve způsobu prezentace informací, které databáze obsahuje. Aktuální návštěvnost není taková, která by takovému projektu slušela, ale i tak KDB.cz patří mezi TOP5. Bohužel se na současném stavu podepsalo i "usnutí na vavřínech". Uživatelům nebyly prezentovány aktuální trendy ve vývoji internetových aplikací. Zejména se jedná o využití SEO, sociálních sítí a nástup mobilních technologií.

 

Jaké máte s projektem KDB.cz úmysly?

Jak již jsem naznačoval, chceme jít vstříc uživatelům. Aktuálně nabízíme užší propojení s facebookem, např. přihlášení přes Facebook. Rádi bychom uvedli vlastní mobilní platformu, která uživateli přinese maximální komfort přímo do telefonu. Velký důraz chceme dát na ergonomičnost uživatelského rozhraní a více databázi "otevřít" uživatelům. Velkou inspirací je mi www.csfd.cz pro fanoušky filmového plátna. Mimochodem svého času byla otevřena i otázka spolupráce s KDB.cz. Z této spolupráce nakonec sešlo.

Nemáme ambice být jedničkou, ostatně se domnívám, že v současné době již zde není prostor. Chceme být skvělou alternativou tomuto mainstreamu a studnicí primárních a unikátních informací. Ostatně mnoho našich textů bylo a je používáno na konkurenčních serverech. Právo duševního vlastnictví je velkým a citlivým tématem. V Čechách je vykrádání obsahu běžným zvykem a nás autory, recenzenty to samozřejmě poškozuje. Samozřejmě jsme rádi, pokud někdo náš obsah použije i jinde, ale mrzí nás, pokud tento obsah vydává za svůj a neobtěžují se uvést zdroj informace.

 

Jaká je Vaše oblíbená kniha či autor?

Při procházení obsahu KDB.cz jsem narazil na jednu nostalgickou vzpomínku Dobrodružství veverky Zrzečky od  Josefa Zemana. To byla jedna z mých prvních knížek a moc rád na ni vzpomínám. Co se oblíbené knihy týká, tak dávám přednost vydáním českých autorů či vydáním v originále. To nikoliv proto, že by překlady byly špatné, ale překlad původní znění změní podle představy překladatele a nikoliv čtenáře. Oblíbenými autory z dětství a školních let jsou Jaroslav Foglar a Bohumil Hrabal. Dnes se spíše vracím k dílům klasiků Karla Čapka či Oty Pavla.

 

Máte nějaký vzkaz pro Vaše fanoušky?

Tak nejprve bych chtěl poděkovat všem skalním fanouškům, kteří nás neopustili a stále přispívají k tvorbě obsahu. Na komunikaci s fanoušky a uživateli nás čeká velké množství práce a jsme si tohoto deficitu samozřejmě vědomi. Ostatním pochybovačům mohu jen vzkázat, že Fénix povstal z popela a KDB.cz je zpět v plné síle.

Věřím, že se nám to tentokrát podaří!

 


Děkuji za rozhovor

 


  -  Termín přidání novinky29.3.2024 12:00  -  Přidat komentář