Tisíc žabích vajec a pozvánka k tomu

Mytologie je místo, které můžeme navštívit všichni, stačí požádat madam Hortensii. Vypráví o ní Gerald Durrell své kmotřence Deirdre. Ale nechme raději promluvit jednoho z podivuhodných obyvatel Mytologie, je výřečnější než elfos. Pokud by snad nepatrně uhnul od tématu, omluvte ho. Jak jsem řekla, je neobyčejně výřečný. Slova se ujímá Ethelred.

 

*

Ale no tak dobře, no, porád taky, - pokrčil ropušák ramínky. - Menuju se Ethelred a sem ropušák bez stálýho bydliště a zaměstnání.

Cha, já se málem potrhal! To ste měli vidět, jak ten baziliščí šéf začal trojčit, dyž se jim podařilo udělat ze dvouch strážnejch strom a svazek mrkve. Já vás teda upozorňuju, že my ropuchy jsme mohli chcípnout smíchy.

Si taky myslíte, že všecko víte, co? No, jenže to se teda pletete, abyste věděli.

Žóó! No sakra! Tisíc fuseklí a cylindrů! Podívejte! H. H. je tu! Rychle, chyťte ho, budete povýšený, dostanete metály jak aportekle! Šéf vás bude zbožňovat! Honem, honem, honem!

 

Recepis na způsob, jak baziliška přemoci. Baziliškové přemoženi jsou lasičkami. Jest přinésti lasici k hnízdu, kde bazilišek skrývá se číhaje... (pokračování a přesné složení recepisu ponechám prozatím v tajnosti, co kdyby sem nahlédli i baziliškové - pozn. elfos)

 

Cha! Cha! Cha! - chechtal se Papouš. - Cha! Cha! Cha! Ho, ho, ho. Račte prominout, ale ta představa, že lasičky proti někomu BOJUJÍ!

(Lasičky jsou bojovné jako hrst květů z jabloně, tvrdí Papouš - pozn. elfos)

 

A protože se Papouš chystá vynadat Ethelredovi i elfos do trumberů a moronických mameluckých mezulánů, že tady prozrazují celé dobrodružství, dál už ani slovo. Proč je důležité recitovat slovníky, čí babička jednou plavala proti proudu Temže, kdo je komické ptačisko, jestli v Mytologii roste i levandule, jaké oči mají Nohové, co se děje pod vodou i na ostrovech, jak to celé dopadne a spoustu dalšího se dozvíte z knihy Mluvící balík - budete-li chtít. Doporučuji a srdečně zvu k četbě. :-)

 

(Citace z knihy Mluvící balík, skvostně sepsal Gerald Durrell, skvěle přeložil František Fröhlich, vydal Albatros roku 1983)

 

 


Zdroj:elfos


  -  Termín přidání novinky19.3.2024 07:42  -  Přidat komentář