10.11.2011 Zemřel básník Ivan Martin Jirous

Básník, teoretik, věčný buřič a známá postava českého undergroundu Ivan Martin Jirous řečený Magor ve čtvrtek zemřel. Právu to sdělil Martin Věchet, pořadatel festivalu v Trutnově a Jirousův dlouholetý kamarád.

Ivan Martin Jirous se narodil 23. Září 1944 v Humpolci. Chtěl studovat FAMU, ale nakonec se rozhodl pro dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Své první básně publikoval například v Sešitech nebo Mladé tvorbě a jasně směřoval k undergroundu. V 60. letech se stýkal např. s Eugenem Brikciem a Egonem Bondym a postupně se stal  manažerem Plastic People of the Universe.

Jeho protikomunistické názory mu znemožnily účastnit se oficiálního kulturního života, musel se živit jako noční hlídač nebo zahradník, často byl úplně bez práce. Pětkrát byl komunistickými soudy poslán do vězení.

 
Manifestem undergroundu byla jeho Zpráva o třetím českém hudebním obrození. Jirous podepsal také Chartu 77 a v roce 1979 se podílel na samizdatové edici Vokno, za což byl opět odsouzen. V letech 1981–1985 byl vězněn za údajné „výtržnictví“ a držení drog.

 
V samizdatu Jirous vydal sbírky Magorův ranní zpěv, Magorova krabička, Mládí nevykouřené, Magorovo borágo, Magorova mystická růže či Magorovy labutí písně.

Pod názvem Magor dětem vyšly jeho básně a pohádky psané z vězení dcerám.

Oficiálně jeho básně vyšly až po roce 1989. Magorova summa, což byl soubor téměř všeho, co napsal, byla v roce 1998 vyhlášena Knihou roku v anketě Lidových novin. Poté vyšly nové sbírky jako Magorova vanitas, Ubíječ labutí nebo Rattus norvegicus.

Jirous měl dvě dcery, Františku a Martu, které jsou rovněž literárně činné, a syna Tobiáše, který je muzikantem, DJem a také se pokouší psát.

 


Zdroj:novinky.cz


  -  Termín přidání novinky29.3.2024 08:57  -  Přidat komentář

Komentáře

Termín přidání komentáře17.11.2011 v 07:22
Pohřeb bude 19.11.2011 ve 13:00 na poutním místě Kostelní Vydří na Vysočině.